Openbaar vervoer mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht

Openbaar vervoer mondkapjes (niet medisch) moeten aan een aantal functionale eisen voldoen. Ze moeten luchtig en comfortabel gedragen kunnen worden. Ze moeten niet te duur zijn. Want voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, gaat er toch heel wat mondkapjes versleten worden. En het moet en blijft gezegd worden. Gebruik de mondkapjes maar één keer per rit (tenzij herwasbaar). Dit is belangrijk voor uw eigen gezondheid.

Vanaf 1 juni is er de verplichting om niet medische mondkapjes te dragen in alle vormen van openbaar vervoer. Maar welke vormen vallen hier dan allemaal onder? Dit zijn alle reisvoertuigen waarbij de verplichting gaat gelden:

  • trein
  • tram
  • metro
  • bus
  • ferry
  • veerboten
  • En hoogstwaarschijnlijk in een latere versie ook vliegverkeer

Maar waarom is het in het openbaar vervoer wel een verplichting mondneusmakers te dragen en bij contactberoepen zoals een kapper niet?

Dat komt omdat het in het openbaar vervoer, zoals een trein het ontzettend moeilijk is controle te hebben en houden over de afstand van 1,5 meter tot elkaar. We hebben haast, we stappen van alle kanten in, en onbewust en ongewild kunnen we elkaar toch tegen het lijf gaan lopen. En dat zou in theorie een potentiele besmetting kunnen veroorzaken. De overheid heeft besloten dat het voor het openbaar vervoer een wenselijke bijdrage levert in de vertraging van de verspreiding van het coronavirus.

Hou ook bij het dragen van mondkapjes zoveel mogelik afstand
Hou ook bij het dragen van mondkapjes de 1,5 meter afstand.

Maar dat kan toch ook bij die kapper gebeuren?

Ja dat kan zeker, natuurlijk. Maar een bijkomend probleem van het openbaar vervoer, is dat het ontzettend moeilijk te monitoren is waar een besmetting vandaan is gekomen. Stel je woont in Friesland of Groningen, waar het aantal besmettingen met het coronavirus nog relatief laag is, maar na een aantal dagen kom je erachter dat je ziek bent geworden?

Uiteindelijk wordt het virus bij je vastgesteld. Wanneer het GGD onderzoek doet naar de contacten die je hebt gehad, zal je uitkomen bij die treinreis die je gemaakt hebt. En daar stokt het dan. Want er is nog geen app die kan registeren met wie je in aanraking bent geweest in die trein of bus. Het kan zomaar zijn dat iemand in Noord-Brabent of Overijssel onbewust besmet was met het virus en dit onbedoeld aan u heeft doorgegeven. Om deze persoon te traceren is echter heel moeilijk.

Belangrijk te vermelden is dat de 1.5 meter nog steeds zo veel mogelijk gehanteerd moet blijven worden, ook als u een mondkapje draagt. Dit blijft vooralsnog de belangrijkste maatregel. Alle maatregelen zijn er echter op gericht samen te werken om het risico op besmetting met het coronavirus te beperken.

Ik reis iedere dag met het openbaar vervoer, dat zijn erg veel mondkapjes!

Dat klopt en dat realiseert de overheid zich ook. En vandaar dat per 25 mei de BTW van 21% is gehaald met het doel de prijzen te laten dalen. Dit geldt tenminste tot 1 september van dit jaar. Wij bij Corona Vitaal hebben reeds de scherpe prijzen, maar zullen ook extra verlagingen toepassen. Tuurlijk zijn wij een bedrijf, maar we dragen met zijn allen ook een bepaalde verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Verwacht van ons scherpe tarieven.

Als u iedere dag moet reizen dan krijgt u ook vast al een vergoeding voor het openbaar vervoer. Ga in gesprek met uw werkgever om mondkapjes collectief in te kopen. Onze voorraden zijn dankzij de directe lijnen met de fabrikant fors en flexibel genoeg om aan de vraag te voldoen. Bovendien zullen grote orders ook grotere kortingen betekenen. Bulk kortingen zijn al vermeldt op onze website. Maar bij zeer grote bestellingen kan u contact met ons opnemen voor een maatwerk tarief.

Welke mondkapjes zijn geschikt in het openbaar vervoer?

In principe zijn katoenen mondkapjes voor de overheid al voldoende geschikt bevonden. Deze hebben het voordeel dat ze gewassen kunnen worden en dus hergebruikt kunnen worden. Dit neemt minder kosten met zich mee. Kortom alle goed om het gelaat passende mondkapjes zijn geschikt voor het openbaar vervoer.

Er heerst momenteel nog onzekerheid over het gebruik van mondkapjes met betere bescherming, zoals de KN95 mondkapjes. In principe wil de overheid dat burgers deze mondkapjes niet gebruiken uit bezorgdheid voor tekorten in de zorg. Wij staan echter in contact met Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) om ons hierover verder te adviseren.

Tevens belangrijk, handen wassen

Ja tot vervelends aan toe, maar ook wij herhalen het nogmaals. Was u handen. Zeker na een ritje in het openbaar vervoer. We raken allemaal onbewust van alles aan. Het dragen van een masker helpt mee met de bewustwording om niet aan uw mond en neus te komen. Maar voordat u het masker af doet, was dan aub uw handen. Is het moeilijk omdat u onderweg bent? Kies dan voor desinfectie handgels met minimaal 60% alcohol.

Tot slot

2020 blijkt een vreemd jaar te zijn geworden, wie had dit verwacht! Maar laten we er met zijn allen het beste van maken. Als er een deur dicht gaat, gaat er elders een raam weer open. Blijf opgewekt, verantwoordelijk en vooral Vitaal. Volg het RIVM voor het laatste nieuws.

Bekijk alle onze producten in onze shop